Küresel Kararma
.01

Araçların egzozlarından, uçaklardan ve sanayi kuruluşlarından üretilen parçacıklı maddelerin (sözgelimi is ve karbon ürünleri) atmosfere girmesi yüzünden yeryüzüne daha az ışığın ulaştığı kanıtlanmıştır ve bu sürece "küresel kararma" denmektedir.

1950'li yıllarından bu yana Dünya'ya ulaşan güneş ışığı büyük oranda azalmıştır. İlk ölçümlerin yapıldığı ülke olan İsrail'de güneş ışığı yoğunluğu yaklaşık yüzde 22 oranında düşerken bu rakam Birleşik Krallık'ta yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir.

Bu, niçin önemlidir? Küresel kararma, tüm dünyada sıcaklıkta düşüşe yol açar. Bu da mevsim uzunluğu ve özelliklerini değiştirerek iklimde bozulmaya yol açar ve Dünya'nın muson yağmurları örüntülerini değiştirir. Bilim adamları küresel kararmanın, 1980'li yıllarda yaşanan Etiyopya kuraklığının temel nedeni olduğuna inanmaktadır.

Küresel kararma, küresel ısınmanın etkilerini azaltabilir mi ?

Küresel kararma, küresel ısınmanın etkilerini yavaşlatabilir ve aslında yavaşlatmıştır da. Bununla birlikte Dünya'nın nüfusu artık arabalara katalitik dönüştürücüler takarak ve santrallerden yapılan emisyonları azaltarak atmosfere salınan karbon parçacıkları miktarı konusunda birşeyler yapmaktadır. Birçok bilim adamı, küresel kararma yüzünden küresel ısınma hızının olduğundan çok daha az görüldüğüne, küresel ısınmanın hızlanacağına ve bize harekete geçmemiz için zannettiğimizden çok daha az süre kalacağına inanmaktadır.